Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije!
Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije! Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije! Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije! Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije! Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije! Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije! Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije! Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije! Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije!

Razotkrivanje u devet pitanja

Razotkriven u devet pitanja! Žvaki, jedan od naših najpoznatijih artista koji je poharao Europske tattoo konvencije!

1.PREDSTAVI SE?
Zovem se Zoran Pocrnić, svima poznat kao Žvaki . Rođen sam 1980 godine u Osijeku.Završio sam Strojarsko-tehničku školu, smjer:strojarski tehničar.

2. KADA SI POČEO-LA  TETOVIRATI I ZAŠTO?
Profesionalno sam počeo tetovirati 2004 godine kad sam sa suprugom otvorio Anubis tattoo studio.
Tetovirati sam počeo isključivo zbog toga što mi je to bilo bolje od bauštele a i bio je bolji novac svakako

3.GDJE TRENUTNO RADIŠ?
Radim u svom studio u Osijeku I ove godine ne idem na nikakva gostovanja. Zadnjih par godina sam gostovao u više vrhunskih tattoo studia koji su se specijalizirali za vrhunsku uslugu svojim klijentima I radio sam sa nevjerovatnim tattoo artistima.

4. DA lI POSJEĆUJEŠ I UČESTVUJEŠ NA KONVENCIJAMA?
Ove godine sam uzeo I pauzu od konvencija,ali zadnjih 5 godina sam prošao što od regionalnih pa do svjetskih konvencija.
Svakako da ih volim,super su za upoznavanje drugih tattoo artista (stekao sam neke jako dobre prijatelje medju njima), odlicne su za pokazivanje svog znanja I tehnike, dijeljenja misljenja I iskustava, natjecanja (koja su samo potvrda za ono u sto si ulozio vrijeme I trud) , tulumarenja ,velikih kolicina stresa, buke I red bulla☺ ,sponzora itd..itd.
Smisao konvencija:Pa predpostavljam da svi nađu svoj smisao u njima zbog široke lepeze mogućnosti,od toga što je tetoviranje, kako to izgleda, kako netko drugi radi, tko je dobar u čemu, malo drugačije odjeće, izgleda, glazbe …….
Moj osobni smisao je otići, družiti se, skupiti iskustva drugih tattoo artista I natjecati se!

5. IDOLI ILI UZORI?
Pa nisam bas tip koji ima uzore.Volim pratiti razne tattoo artiste, I to je kao su sportu neki su sad na vrhu, drugi će doći za godinu dvije, pa opet netko drugi, još bolji itd..Vezati se se samo za odredjene tattoo artiste I odredjeni stil po mome je osudjeno na propast, zato sto jednostavno ako čovjek pokusava slijediti tuđi put, lagano će zalutati I nikada neće doći na cilj.
Neke stvari sam vidio I naučio od vrhunskih tattoo majstora, a neke nevjerovatne stvari sam vidio I uzeo u svoj arsenal od samih početnika.Po mome je “Od svakoga se može nešto naučiti, a što većim arsenalom raspolažeš to je bolje”
Što se tiče stila koji preferiram ….realizam,ali ne klasični photorealizam u kojem se preslikava svaki dio koji vidiš na slici,nego pristup realizma u kombinaciji sa drugim stilovima.Stilovi u tetoviranju su kao I tattoo artisti, ne postoji najbolji, svaki ima svoje prednosti I mane, ali ako znaš raditi više stilova I razumiješ ih onda u većini slučajeva koristiš najbolje strane od istih.

6. KONEKCIJA SA KLIJENTIMA?
Ufff.Nekad mi se čini da mi je to primarnije nego samo tetoviranje☺
Ne pravim dogovore sa klijentima, ne crtam po njihovim željama nit biram radove koje želim tetovirati.
Malo moram razjasniti zar ne☺
Kada bi pravio dogovor s klijentom,sama baza tog dogovora je kakva slika,koliko novaca ,koliko ce dugo trajati itd.Za idealnu tetovažu klijent ne smije imati nikakve granice, a isto tako ni njegov tattoo artist.Poanta je da se napravi kompromis između klijenta I artista.
Ako im crtam po njihovim željama,meni je to besmisleno.na taj način oni mene koriste kao printer I alat a ja to nisam, nit želim biti.Naravno na početku sam tako radio I samo ispalio na živce dok su me cimali ajd povuci ovu liniju tu,jer može biti malo tamnije, a ustvari aj vrati onako je bilo bolje itd…
Ako ja biram radove koje želim tetovirati onda po meni imam utisak da klijente koristim kao osobno platno ,I samim time mi dolaze klijenti kojima se sviđa moj stil I kupuju moje radove,a ja tetovaže ne gledam kao proizvod,nego kao moje vlasništvo koje su drugi platili da nose,I u tom slučaju mi je bitnije kako im pristaje,koliko ih uljepšava I kako izgleda na njima nego da koristim svoj osobni ukus I odabir radova .
Zadnje dvije godine razvio sam INKDIVIDUAL KONZULTACIJE u kojima svojim klijentima dajem informacije koje ne mogu saznati nigdje na internet I samim time otvaram im opcije I drugačiji pristup u tetoviranju.Rezultati koje ostvarujem su 90% uspješnosti.Klijent s time dobije puuno više nego što je zamislio, a ja u tome dobivam ideje kakve nisam očekivao, I slobodu koja mi je potrebna.
Ono što uistinu vjerujem je to da je sve ,od izgleda tetovaže do zadovoljstva ,u klijentovom pristupu.
Što je klijent educiraniji to je njegov pristup kvaliteniji I samim time dobivam prave povratne informacije u kojima mogu iskoristiti svoje znanje, a klijent dobiva više od onoga što je zamislio.
Napisao sam THINK WHAT YOU INK vodič za početnike koji možete pročitati na www.zvaki.info
Pravimo edukacijska videa koje možete pogledati na you tube kanalu THINK WHAT YOU INK

7. ŠTA JE ZA TEBE DOBRA TETOVAŽA?
Ako se uspiju sklopiti slijedeće stvari u tetovaži ona je za mene izvrsna, a to su:
-Kako pristaje na tijelo
-da prati anatomiju ili muškog ili ženskog klijenta
-Da sadrži izražajan kontrast
-kombinacija ukrasa I lijepog
-Unikat
-besprijekorna tehnika
-kada artist da dio sebe u nju
-kada klijent dobije dio sebe u nju

8. OPREMA ZA TETOVIRANJE?
Trendove ne pratim,volim vidjeti nove stvari,ali da bi svaku isprobao treba vremena I novaca.
Boje koje koristim su ETERNAL INK I INTENZE, one su dugo na tržištu I vjerovatno će biti I do kraja što govori o njihvim kvalitetama.Što se tiče mašinica za radove koji su tehnički zahtjevni  koristim od mašnice od našeg dragog Okca, što se tiče radova koji zahtjevaju tehnike slikanja koristim CHEYENNE koju su tako lagane I praktične da ni ne osjetim.
Od ostalih preparata koristim uvijek više kombinacija ,kao što sam rekao ne postoji nešto savršeno,što veći arsenal to bolje☺

9. TETOVIRANJE U BUDUĆNOSTI?
O daa..Ili će se dogoditi neka evolucija ili će se ugasiti.
To je isto kao I sa glazbom,novi stilovi će se pojaviti s vremena na vrijeme,ali teško da će izaći neki unikatni stil, sve je to kombinacija više stilova.tako I treba biti, ono što valja je prvo izumljeno I onda ostaje samo izbacivanje nedostataka originalnog stila I poboljšavanje istog.Isto kao I u borilačkim vještinama,ima 10 prvih,ostale su kombinacija I lickanje istih a onda je došao MMA kombinacija najboljih stilova I njihovih najboljih kvaliteta.Tako će doći I u tetoviranju.
Što se tiče tattoo scene najveći problem je taj što klijent misli da mora odlučiti sve za svoju tetovažu, a tattoo artist misli da je to na njemu, dok klijenta gleda kao platno.
Samim time neko u toj priči nije zadovoljan, što se može na primjer vidjeti iz stila REALIZAM
Doslovno od 1000 realističnih tetovaža 900 otpada na 10 istih motiva,a to raste eksponencijalno
Doći će do toga da će u skoro vrijeme budući klijenti vidjeti hrpu istih,prelijepih kvalitetih motiva,ali će se upitati…što bi ja platio ono što već svi imaju??Pada ponuda unikata,puno njih misle da je unikat nešto što izgleda slično ali ne isto, ustvari unikat je nešto što je izvedeno drugačije od drugog
Na nas će se to odraziti tako da ćemo svi morati biti jebeno kvalitetni kako radom tako I izgledom istog, ali samim time pada cijena usluge iz jednostavnog razloga,svi rade slično.
Danas tattoo artist koji ima kvalitetu I znanje veće od ostalih može još uvijek pristojno živjeti od tetoviranja,ali dolaze mlade snage željne slave I potkovane sa većim znanjem,samo je pitanje kada će dostići svoga učitelja.
Ako jednostavno ne budeš drugačiji od drugih nikada nećeš moći zadržati svoj položaj,cijenu I svoje klijente.Dogodilo se već—dogodit će se opet
Naravno ovo neće pogoditi sve, nego će najviše imati utjecaj na one koji tek probijaju svoje ime u svijetu tetoviranja.

C/P

Hvala Žvakiju na odgovorima.

Više o Žvakiju i njegovim radovima potražite na njegovom Facebook profilu.

YouTube
#zvakitattoo