Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu!

Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu!
Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu! Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu! Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu! Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu! Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu! Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu! Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu! Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu! Razotkriven u devet pitanja! Predstevljamo vam Dr. Mezgu!

Razotkrivanje u devet pitanja
26.07.2016

1.PREDSTAVI SE ?
Zovem se Igor Mezga i rođen sam 1974 godine. Veći dio života provodim u malenom gradiću po nazivu Mursko Središće koji se nalazi na samom sjeveru Hrvatske. Po struci sam vozač teretnih motornih vozila.

2. KADA SI POČEO-LA  TETOVIRATI I ZAŠTO?
Godine 1994. Nakon odsluženja vojnog roka odlazim na svoju prvu tetovažu. Ljubav je nastala odmah za vrijeme trajanje tetovaže. Čim sam došao kući, trebalo je samo dva sata da si napravim mašinicu kućne radinosti od brijaćeg aparata. Naravno da nije bila ni blizu originala al bome služila je dobro godinu dana. Već pod kraj 1994 imao sam svu originalnu opremu osim mašine. Ali nemojte misliti da je nekad bilo toliko svega u prodaji koliko ima i danas. Imao si za kupiti igle ( u rinfuzi po 100,500 ili 1000 komada pa ih onda sam lemi), oko 20 nijansi boja, adaptere(1-2 vrste), mašinice ( neka mala ponuda od par komada i zaboravi na rotary jer ih nema) i autoclave. Tako da nije problem bio ubrzo imati sve.
Učio sam na prijateljima i poznanicima sam samcat na pokušajima i pogreškama. Jebi ga, nije to valjalo ništa. Ha ha.
1995 godine odlazim na prvu konveciju kao gost. Cijele dane proučavam i divim se majstorima kako rade. Al onda se sve skrivalo kako tko sta radi. Nije bilo kao danas. Kad te netko vidio da malo duže proučavaš, staje s radom i tjera te od šatanda. Al uspiješ uhvatiti bar malo kod svakog štanda.
Napredovanje pomalo ide ali sve je to pre sporo. Tako nakon par godina konačno upoznajem neke ljude koji su bili voljni nešto pokazati, otkriti i naučiti te. Preko noći odmah napredovanje 2 svjetlosne godine. Vrijeme je za otvaranje salona.
I tako  2002. g. konačno otvaram svoj vlastiti salon u Varaždinu na adresi na kojoj sam i dan danas.

3.GDJE TRENUTNO RADIŠ?
Radim u svom studiu a na gostovanja ne hodam iz jednostavnog razloga: imam i previše posla u svom studiu i nemam potrebe ni vremena odlaziti negdje na gostovanja. Al mislim da ću u budućnosti otići na dan do dva do nekih salona na gostovanje čisto radi zabave i druženja s drugim majstorima.

4. DA lI POSJEĆUJEŠ I UČESTVUJEŠ NA KONVENCIJAMA?
Da, posjećujem konvencije iako rjeđe nego prije. Neda mi se više odlaziti na daleke konvencije jer sam bio na njih mali milion i oduzimaju mi puno energije i vremena. Sad jedino odlazim na regionalne konvencije koje su mi udaljene s autom par sati i to je to.
Konvencije uvijek imaju smisla. Druženje s ljudima iz struke,upoznavanje novih prijatelja a i svaki puta se nešto novo nauči. Mislim da ne bi smjelo biti majstora koji se bavi ovim poslom a da ga konvencije ne zanimaju. Ako ovaj posao radiš iz ljubavi onda voliš i sve što se tiče u vezi toga, a tu su onda i konvencije na samom vrhu.

5. IDOLI ILI UZORI?
Uh, u ovom moru tattoo artista koji danas rade mogao bih nabrajati danaima.
Ukratko rečeno uzor su mi svi koji rade bolje od mene.

6. KONEKCIJA SA KLIJENTIMA?
-Konekcija s klijentima je jedna od najvažnijih stvari. Da bi slika ispala najbolje kako si je klijent zamislio trebamo dobro popričati da ja iz njegove glave izvučem sve i stavim na papir pa zatim na kožu. Ljudi često puta imaju zamisli koje su neizvedive ili neće dobro izgledati prema njihovoj zamisli ili prema dijelu tijela na koji hoće staviti tu sliku. Pa je tako i posao svakog savjesnog i iskusnog majstora da svakom klijentu podrobno objasni da nešto ne valja i zašto to ne valja i kako bi to trebalo biti na način da on to shvati. Pogotovo treba educirati klijente koji su prvi puta došli na tetoviranje i posvetiti im malo više vremena jer oni će ipak nositi rad iza kojeg vi stojite.
Ja nikad nisam birao stilove koje da radim ili ne, jer mi se svaki stil sviđa na svoj način. Neki rade cijelu karijeru samo određeni stil koji vole i u kojem briljiraju, ali meni bi to dosadilo.

7. ŠTA JE ZA TEBE DOBRA TETOVAŽA ?
-Ima nekoliko faktora koji utječu na dobru tetovažu i ako samo jedan nedostaje cijela tetovaža ne valja. Uglavnom osnovne stvari su dizajn, kako je taj dizajn uklopljen prema anatomiji tijela i da nije naopačke okrenut (svakodnevna i vrlo velika greška majstora koji tetoviraju samo radi love), da je tehnički jako dobro napravljen tako da tetovaža i za 15 godina odlično izgleda.

8. OPREMA ZA TETOVIRANJE?
-Da, trendove pratim oduvijek i zauvijek. Volim i sve živo isprobavati jer mislim da jedino tako možeš znati koja oprema najbolje odgovara za tvoj način rada. Zadnjih par godina je sve jako napredovalo i izbor je ogroman. Već je i teško reći da nešto ne valja (osim kineskih plagijata).
Radio sam sa svim i svačim i kroz godine mijenjale si se razno razne firme koje su kad bile na vrhu s kvalitetom. Kako u mašinama i adapterima tako i u bojama i iglama.  Mislim da je ulaganje u opremu koja ti odgovara, najbolje potrošeni novac.
Trenutno koristim Cheyennove mašine adaptere i igle, i tko će i ostati dok netko ne izmisli nešto bolje. A ja ću biti prvi koji će to kupiti.

9. TETOVIRANJE U BUDUĆNOSTI?
Pošto sam  već dugo u tom svijetu nagledao sam se razno raznih promjena. Uglavnom scena konstantno napreduje a kako će biti dalje nitko ne može predvidjeti. Jedino što mi se ne sviđa je to da je tetoviranje postalo pod zadnje biti previše rašireno i komercijalizirano pa s tim ni tetovaže nemaju više tog čara kakvog su nekad imale. Sve više ima majstora kojima je to samo posao za zaradu bez imalo ljubavi i ako se takav trend nastavi, tetovaže će gubiti pravi smisao.
Šta se stilova tiče, oduvijek neki novi klinci izmišljaju neke nove stilove koji super izgledaju. Po mom mišljenju to je dobro i neka se samo tako nastavi. Vrijeme će pokazati što će držati vodu a što ne, jer kod tetovaža je bitno da neki stil nije trendovski koji traje godinu dana jer tetovaža će ostati puno dulje.

 

C/P

Hvala Dr. Mezgi na odgovorima.

Više o Doktoru i njegovim radovima potražite na njegovom Facebook profilu.