Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić.
Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić. Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić. Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić. Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić. Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić. Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić. Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić. Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić. Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić.

Razotkrivanje u devet pitanja

Ravno do kosti, za vas Luka Vučetić.

1.PREDSTAVI SE.
Zovem se Luka Vučetić, na društvenim mrežama i široj publici poznatiji kao “greentavac“. Imam 28 godina i dolazim iz Rijeke. Završio sam Školu primjenjene umjetnosti i dizajna u Rijeci, smjer kiparski dizajner. Fakulteti me nisu zanimali. ☺

2. KAD SI POČEO-LA  DA TETOVIRAŠ I ZAŠTO?
Tetoviranjem sam se počeo baviti 2014. godine, a interes prema tome razvio se prilikom mog prvog tetoviranja. Nakon toga odlučio sam kupiti opremu i krenuti s istraživanjem zanata. Na samom početku nisam ni slutio da će se interes samo povećati i da ću to što radim, raditi i dan danas. Naravno u samom startu prvo je stradala moja koža, ali i koža mojih prijatelja kojima ću zbog toga uvijek biti iznimno zahvalan. Ljubav prema umjetnosti, crtanju i stvaranju oduvijek je postojala te se tetoviranjem samo podigla na novu razinu.

3.GDJE TRENUTNO RADIŠ?
Radim u “Do kosti“ tattoo studiju u Rijeci, a povremeno gostujem u Zagrebu u “Godini zmaja“, “ Zero five“ i u Zadru u “Tiamatu“. Planiram uskoro neko gostovanje u Sloveniji i susjednim zemljama, a možda i negdje dalje. Vidjet ćemo još…ima vremena. ☺

4.DA lI POSJEĆUJEŠ I UČESTVUJEŠ NA KONVENCIJAMA?
Da, obožavam konvencije. Definitivno najbolje mjesto za skupljanje iskustva, dijeljenje znanja, upoznavanje novih kolega i druženje sa starima koje nemamo prilike toliko često vidjeti. Jako puno pozitivne energije i dobrih ljudi.

5. IDOLI ILI UZOR?
Ima jako puno odličnih majstora kako domaćih tako i stranih koji su mi uzori i čijim radovima se divim tako da ne bi bilo fer od mene da imenujem samo njih par i slučajno nekoga izostavim. Ukratko svaki rad koji je tehnički dobro odrađen, pripremljen tako da je skiciran, a ne isprintan direktno s interneta i dobro pozicioniran na tijelu mi se sviđa, nebitno da li je traditional, realizam ili neki drugi stil. Osobno preferiram ilustrativni stil i traditional, ali to je sve stvar ukusa i subjektivnog gledanja.

6. KONEKCIJA SA KLIJENTIMA?
Komunikacija s klijentima je obavezna, pogotovo ako se radi o nekom većem motivu. Uvijek crtam i pripremam dizajn nakon što se konzultiram s klijentom. Također u ponudi je uvijek nešto iz flashbooka i sa zida za klijente koji su upoznati s kulturom ručno izrađenih i unaprijed pripremljenih flasheva. Nema boljeg nego kad netko izabere rad nad kojim si proveo besane noći i zgužvao sto papira dok nisi bio napokon zadovoljan. Bitan je i dogovor oko budžeta s kojim ljudi raspolažu jer prema tome stvaram finalni dizajn. Jasno mi je da nema svatko mogućnosti priuštiti si luksuz i velike tetovaže zbog čega se trudim u takvim slučajevima izaći u susret klijentima. Na kraju svega u cilju mi je napraviti tetovažu s kojom će biti zadovoljan i klijent i ja. Nastojim ne kopirati dizajn koji mi klijent donese. Smatram da u bilo kojem dizajnu i motivu čovjek treba unijeti originalnosti  te kako bi se reklo “izbrijati“ nešto svoje. U studiju nam je bitno prvenstveno se pobrinuti da klijentu bude ugodno i opušteno zbog čega nam je utoliko važna sama atmosfera. Ukratko želja mi je da svakom čovjeku tetoviranje bude jedno pozitivno iskustvo tako da zajebancije, dobre glazbe i smijeha nikada ne nedostaje. Tetoviram apsolutno sve ako je izvedivo na koži. Nisam neki izbirljiv tip i zahvalan sam na svakoj tetovaži koju odradim.

7. ŠTA JE ZA TEBE DOBRA TETOVAŽA?
– Dobra tetovaža mora imati dobar kontrast, pratiti anatomiju tijela i MORA sadržavati crne linije ili sjene u protivnom trud je uzaludan jer za par godina sve dolazi na vidjelo. Vrhunska tetovaža je tetovaža koja izgleda isto , možda čak i bolje par godina nakon što zacijeli.

8. OPREMA ZA TETOVIRANJE?
Što se tiče trendova u tetoviranju ima stvari koje se trebaju pratiti kao npr. Suprasorb flaster koji služi za zacjeljivanje tetovaža i manje su šanse da dođe do nepravilnog održavanja. Mašine su stvar osobnog ukusa i određenog stila koji se radi jer ne mogu sve postići isti rezultat. Boje i igle nastojim uvijek koristiti najkvalitetnije i ne eksperimentirati previše nego koristiti provjereno najbolje.

9. TETOVIRANJE U BUDUĆNOST?
Svijet tetoviranja napreduje iz dana u dan sve više. Drago mi je da populacija kuži da je tetoviranje skoro pa jedna nova grana umjetnosti. Mnogi se kreću baviti tetoviranjem misleći da je tu u pitanju brza lova, ali kao što svi znamo takvi ne opstaju dugo jer prije svega potrebno je puno ljubavi i odricanja da bi se postiglo nešto. U svakom slučaju vidim veliko napredovanje scene, novi stilovi se rađaju i miješaju se sa starim stilovima, a to ne može biti loše.

C/P

Hvala Luki na odgovorima.

Više o njemu i njegovim radovima potražite na njegovom facebook profilu.

#lukavucetic #do #kosti