Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica!

Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica!
Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica! Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica! Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica! Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica! Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica! Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica! Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica! Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica! Predstavljamo vam Dejana Videkanića Deyyu. Samo je nebo granica!

Razotkrivanje u devet pitanja
23.01.2021

1.PREDSTAVI SE ?
Zovem se Dejan Videkanić. Imam 36 godina, živim i radim u Brčkom (BiH).

2. KAD SI POČEO-LA  DA TETOVIRAŠ I ZAŠTO?
Počeo sam da tetoviram krajem 2012. godine, po nagovoru mog dugogodišnjeg prijatelja (a kasnije i mentora), tattoo majstora Lazara Boriševa. Imao sam sreću da ubrzo poslije prvih nekoliko tetovaža počnem raditi u studiju Danijela Mendeša (Denitattoo). Danas, Danijel, Mićo Vuković i ja vodimo jedan od boljih i uglednijih studija u regiji a i šire – “Buzzz feeling tattoo”.

3.GDJE TRENUTNO RADIŠ?
-Najčešće gostujem u Njemačkoj – Freiburg, Baden Baden, Karlsruhe, a uskoro ću početi sa gostovanjima i u Berlinu.

4.DA lI POSJEĆUJEŠ I UČESTVUJEŠ NA KONVENCIJAMA?
Za sada posjećujem samo balkanske konvencije, jer su, po mom mišljenju, one bolje u smislu druženja i komunikacije od inostranih. Smisao konvencija za mene je prije svega okupljanje, druženje, razmjena iskustava sa starim kolegama, kao i upoznavanje novih majstora, pa tek onda “udovoljavanje industriji” (ili egu).

5. IDOLI ILI UZORI?
Što se tiče stila tetoviranja, lakše mi je reći šta ne radim. Ne radim kolor realizam i prekrivke (cover up). Volim da radim različite stilove, jer upoznavajući ih unaprijeđujem svaki stil pojedinačno. Možda je to do mene, ali divim se majstorima/artistima koji rade samo jedan stil. To sa neke strane takođe nije loše, jer taj stil mogu dovesti do savršenstva. Ali ja lično više volim da “šaram”, naravno, opravdavajući rad kvalitetom. Najčešći stilovi sa kojima se susrećem su realizam, polinezija mandala,blackwork.                 U inostranstvu je postao dosta tražen “neo tribal” stil baziran na polinezijskim tattoo motivima, za koji bih mogao reći da sam postao prepoznatljiv. Ubacio sam dozu tog nekog ličnog potpisa u svoje radove i ljudima se to sviđa. U budućnosti planiram da razvijam taj stil kako bi bio što kvalitetniji i unikatniji. Mislim da moje mušterije najviše cijene to što na sebi imaju unikatan rad, jer direktno “iz glave” crtam dizajn na njihovim tijelima.
Pored gore navedenog stila, obožavam “bio/organic” stil, ali, nažalost, taj stil nije zastupljen u područjima u kojima radim, tako da ga ne mogu razvijati tom brzinom kao npr. realizam ili generalno bilo koji linijski rad.
Uzora imam mnogo, a neki od njih su: Guy Aitchinson, Aron Cain, Paul Booth, Mr Dist, Eric de L’etone, Toxic, Cigla, Džoni PG, Rob Borbas, David Tevenal.. Pored traženja uzora u tattoo majstorima, takođe volim istraživati po internetu i čitati knjige vezane za tetoviranje ili zemlju iz koje potiče određeni stil.

6. KONEKCIJA SA KLIJENTIMA?
Najvažnije je imati dobru konekciju i dogovor sa klijentima, jer ako toga nema ta tetovaža je “osuđena na propast” i postaje samo robno – novčana razmjena. Meni klijenti daju dosta slobode u izradi dizajna, ali se i ja trudim da ispunim njihove prohtjeve (naravno, ako su u skladu sa mojom etikom). Dizajn radim na dan termina u prisustvu klijenta, jer i samo pravljenje dizajna spada u tetoviranje i u dosta slučajeva mi treba hitno mišljenje klijenta. Naravno, postoje izuzeci kod većih projekata, kada se dizajn radi više dana.

7. ŠTA JE ZA TEBE DOBRA TETOVAŽA?
Za dobru tetovažu, pored samog kvaliteta izrade, pozicioniranja i odabira motiva, bitna je i konekcija sa klijentom i razmjena energije. Pun pogodak je kada klijent izađe iz studija nasmijan, jer je zadovoljan svim gore navedenim aspektima, te ostavlja tebe (majstora) da sa osmjehom raspremaš radnu stanicu, zadovoljan što si uradio tetovažu u domenu svojih granica kvaliteta. Kvalitet slike se ogleda u tome da je tinta pravilno stavljena pod kožu, a na njega utiču i flow, položaj, priča, odabir motiva, efektnost, kontrasti, izvori svijetla…

8. OPREMA ZA TETOVIRANJE?
Što se opreme tiče, naravno da pratim šta se novo pojavljuje na tržištu i usvajam sve što mi može koristiti u radu. Mada, malo toga me oduševi jer je sve već iskopirano milion puta, samo se mijenjaju oblici i pakovanja. Od tog silnog isprobavanja i eksperimentisanja, sakupio sam dobru kolekciju mašina raznih proizvođača i brendova pa sam postao neka vrsta opsesivnog sakupljača. Izdvojio bih: OTM, Bishop rotary, Inkjecta, Shagbuild. Od boja koristim Dinamic triple black.

9. TETOVIRANJE U BUDUĆNOSTI?
Obzirom da se tetoviranje mijenjalo i evoluiralo od samog nastanka pa do danas, logično je da će se ta evolucija i nastaviti. Već je sada teško pričati o konkretnim stilovima, jer, čini mi se da se sve toliko izmješalo tako da je nastalo mnogo podstilova, žanrova, pa čak i komuna.                                                   Trenutno živimo na kraju ove “zlatne ere” tetoviranja. Mislim da u budućnosti tetoviranje neće biti toliko popularno jer se već sada znaju gotovo sve tajne zanata, svima je sve dostupno, što će dovesti do prezasićenja. Naravno, svaki majstor koji drži do sebe, svoje etike, kvaliteta, te ne prestaje da uči, nema razloga za brigu.
Moja želja je da tetoviranje ne bude samo komercijalni proizvod.  Smatram da u današnje vreme tetoviranje kao jedan predivan zanat (školu, umjetnost, posao) najviše kvari pretjerani ego samih tattoo majstora/umjetnika.

C/P

Hvala Dejanu na odgovorima.
Više o njemu i njegovim radovima, potražite na njegovoj Face book stranici.