Predstavljamo vam Cao Oac-a!!
Predstavljamo vam Cao Oac-a!! Predstavljamo vam Cao Oac-a!! Predstavljamo vam Cao Oac-a!! Predstavljamo vam Cao Oac-a!! Predstavljamo vam Cao Oac-a!! Predstavljamo vam Cao Oac-a!! Predstavljamo vam Cao Oac-a!! Predstavljamo vam Cao Oac-a!! Predstavljamo vam Cao Oac-a!!

Razotkrivanje u devet pitanja

Predstavljamo vam Cao Oac-a!!

Ime mi je Cao Oac, 27 mi je godina, bavim se tetoviranjem i ilustracijom, a živim i radim u Zagrebu.

U svijet tetoviranja ušao sam 2013. godine, no kao i svaki početak bilo je tu uspona i padova pa bih zbog toga rekao da sam se aktivno počeo baviti tetoviranjem od 2015. godine kada sam se otprilike pronašao u nekom svom stilu koji mi leži, što volim raditi i u čemu guštam. Oduvijek sam volio tetovaže i cijeli taj svijet, a kao malog me majka morala držati kako ne bih trčao istetoviranim ljudima u naručje hahah. Vjerujem u unikatnost i odlično mi je vidjeti kako svatko ukrašava svoje tijelo na svoj jedinstven način.

Trenutno radim u „ZeroFive Tattoo“ studiju u Zagrebu s još trojicom jako dobrih prijatelja i kolega. Otvorili smo ovaj studio jer smo svi došli iz sličnih poslovnih pozadina i shvatili smo da se dobro slažemo te da bismo pokrili većinu stilova što se tetoviranja tiče. Prvenstveno smo custom studio što znači da nema kopiranja i ponavljanja istih dizajna, osim ako ne pričamo o matching tetovažama i tako znamo da svaka osoba izlazi s unikatnom tetovažom što nas na kraju sve čini sretnima. 🙂 Što se gostovanja tiče, za sada sam gostovao samo u Rijeci u „Do Kosti Tattoo“ studiju kod jako dobrih kolega. Da vam budem iskren, ne znam ni sam zašto je to bilo jedino gostovanje. Odgođena jesu dva gostovanja ove godine zbog koronavirusa i opet je teško planirati unaprijed zbog te situacije, ali nadam se da kada to prođe da će biti više putovanja i gostovanja jer volim taj koncept upoznavanja novih ljudi, učenja od drugih, gledanja kako klijentela diše na različitim mjestima, putovanja i uživanja u svome poslu.

Posjećujem konvencije i volim taj koncept. Sviđa mi se to što ima toliko puno odličnih artista i toliko toga za pogledati na jednom mjestu, od samog tetoviranja, crtanja i ilustracija do ostalih stvari vezanih za taj svijet, naravno ovisi od konvencije do konvencije. 🙂 Najviše sudjelujem na riječkoj tattoo konvenciji jer volim taj događaj, počevši od atmosfere, umjetnosti, tetoviranja, organizacije, dobrih poznanstava i poslovnih prilika, zabave te samoga rada. Na riječkoj konvenciji inače možete naći i cijeli „ZeroFive Tattoo“ studio, #vidimose. 🙂
Idola i uzora imam mnogo i iz tattoo svijeta i van njega. Svakome se posebno divim i u meni budi nešto jedinstveno i drugačije, a da ih sada krenem sve nabrajati ovaj odgovor bio bi predugačak, izostavio bih neke i vjerojatno bih se i ja pogubio hahah. Iz tattoo svijeta nabrojat ću neke: Matt Lambdin, James i Anthony Tex, Waterstreetphantom, Aimee Cornwell, Steve Moore, Chris Primm, Zack Black, Matt Buck, Alix Ge, Robert Borbas, Rob Goodkind, Chad Lenjer, Tamara Deluxe, Kid Kros, La Madre Muerta, Tiho Miletić itd. Ima puno uzora koje bih nabrojao i koji su mi pomogli u samome početku, bilo riječima ili motivacijom kada bih vidio njihove radove. Najviše su mi pomogle riječi Tamare Deluxe kada smo putovali na mariborsku tattoo konvenciju, zapričali smo se i mrvicu zalutali s puta hahah .Tada mi je rekla da ne slušam druge i da radim i crtam ono što bih htio i što me uveseljava te da ću jedino tako biti ispunjen. To je bila prekretnica u mome pogledu na tetoviranje i samoj izvedbi, to je bio taj prijelaz u 2015. godini na čemu sam beskrajno zahvalan. Moram priznati da više pratim ljude van svijeta tetoviranja jer je osvježavajuće i više inspirativno. Imao sam čast da mi u srednjoj školi predaje Milivoj Ceran (ilustrator), jedan od najvećih uzora danas, što možda tada nisam kužio niti cijenio toliko jer sam bio srednjoškolac, sve vam je jasno. Volim stripove, concept art, fantasy i science fiction te u tome najviše tražim inspiraciju što se ideja i motiva tiče. Što se tetoviranja tiče, od stilova volim traditional, Japanese, dobar lettering, neotraditional i blackwork. Od svega navedenog radim, ali najviše sam se našao u nekom black/darkworku, neotraditionalu i neojapaneseu zato što su mi najzabavniji i nekako najviše uživam u takvoj kombinaciji stilova.

Povezanost s klijentima jako je bitna! Custom sam artist i uglavnom crtam po željama klijenata. Volim prvo obaviti jednu ili dvije konzultacije prije samog termina ako se radi o većem projektu radi upoznavanja, lakše komunikacije koja je vrlo važna i zbog samog crtanja i sklapanja dizajna. Komunikacija je SVE, više sam osoba za konzultacije uživo nego preko interneta. Većina klijenata nakon nekog vremena postali su dobrim prijateljima, čak i dijelom obitelji. Ne biram toliko što ću tetovirati na njima, sve ide po dogovoru, ali jako sam zahvalan na svojoj klijenteli koja je otvorena za sve moje lude ideje, što si tetoviraju to i omogućuju mi da uživam u svome poslu. Hvala vam. <3
Dobra ideja = dobra tetovaža
Svatko ako je dovoljno uporan može savladati tehnički dio tetoviranja, netko malo prije, a netko malo kasnije. Za mene je tetoviranje umjetnost i to ne samo kod čina tetoviranja (označavanja tijela) niti same torture, već i kod sklapanja dizajna pri čemu se nastoji napraviti nešto za pojedinca što će biti unikatno i više  se neće ponavljati.
Dobru tetovažu čine mi dobra ideja, kompozicija, poznavanje anatomije i ljudskoga tijela, kako postaviti dizajn i ono najvažnije, crtačka pozadina, to jest da osoba razumije osnove crtanja, a ne kopiranja jer, ponavljam, tehnički dio lako se savlada ako si uporan. 🙂
8. Pratim trendove u tetoviranju što se tiče opreme. Prije sam puno više eksperimentirao, a u zadnjih godinu-dvije nešto slabije jer sam se pronašao u nekima koji mi odlično leže i jako sam zadovoljan. Radim s coil mašinicama kojih imam desetak, od čega su njih 6 OTM. Nekako mi najbolje leže i s njima najviše radim. Od ostale opreme koristim Kwadron i Black Claw jer su po mojem mišljenju trenutno najbolji. Što se boje tiče, koristim pretežito Fusion, Eternal i Pantheru jer su mi se pokazale najučinkovitijima za ono što radim i što želim raditi.

9. Mislim da će budućnost u tetoviranju biti dosta zanimljiva. Do sada je jako napredovala što se tiče tehnologije, opreme te same izvedbe, crtanja i stilova.
Ne mislim da će neki stilovi nestati, dapače još će se više miješati i granati, a rađat će se novi, ponajviše crtački dio. Jedino što bi se po mom mišljenju moglo prorijediti jest možda taj „generičan“ dio tetoviranja. Shvaćam da možda prije zbog manje dostupnosti interneta nije bilo toliko jednostavno doći do artista kojeg želite pa biste pristali na sve ili bi vaš artist radio sve – od Google Images motiva do uzimanja tuđeg dizajna/tetovaže. Vjerujte mi, danas ima toliko artista koji rade upravo ili određeni stil koji želite ili mogu prenijeti točno vašu zamisao na kožu, iznenadili biste se. 🙂
Imam osjećaj da će budućnost tetoviranja ići u jako dobrom smjeru jer sve više i više ljudi razumije svijet tetoviranja. Industrija raste, rađa se sve više odličnih artista i sve više se tetoviranje povezuje s umjetnošću, a počele su se i odbacivati stereotipične negativne konotacije koje su se povezivale uz tetovirane ljude. Sve se više kod nas počeo cijeniti i custom dio tetoviranja koji je po mojem mišljenju ujedno i najvažniji jer je i cilj da svaka osoba ima svoju unikatnu tetovažu. Na kraju dana svi smo individualni i svatko je poseban na svoj način.

C/P

Hvala Cao Oac-u na odgovorima.

Više o njemu potražite na njegovom Faceook profilu.

#tattoo #cao #oac #zerofive