Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada.
Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada. Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada. Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada. Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada. Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada. Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada. Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada. Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada. Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada.

Razotkrivanje u devet pitanja

Merisa Jušić Šimić. Piercing kraljica iz Walterovog grada.

1. PREDSTAVI SE?
Ja sam Merisa Jušić Šimić, imam 36 godina. Rođena sam u Cazinu, trenutno živim u Tuzli. Po struci sam magistra socijalnog rada, ali je moje primarno zanimanje body piercer.

2. KAD SI POČEO-LA  DA SE BAVIŠ  PIERCING-om  I ZAŠTO?
Ljubav prema pirsanju i tetoviranju kod mene je oduvijek postojala, tako da je spontano došlo do toga da se počnem pirsati i tetovirati, a samim tim i kretati po tattoo studijima i upoznavati se s ljudima koji se bave tim poslom. Pokazala sam interes i želju za učenjem i naravno tražiti posao body piercera u svim salonima koji su tada bili na sceni. Imala sam sreću da me jedan od kolega pozvao i ponudio mi posao u svom studiju gdje sam takoreći ispekla zanat i od tada sam profesionalno u ovom poslu.

3. GDJE TRENUTNO RADIŠ?
Radim u dva studija, u Tatzoo studio u Tuzli i Tetoviračnica u Sarajevu. Prije preseljenja u Tuzlu, živjela sam u Sarajevu, gdje sam i počela karijeru i stekla bazu klijenata. Nakon kraće pauze sam se vratila poslu, a tako i Sarajevu, i pronašla svoje mjesto u kolektivu Tetoviračnice. Naš kolektiv se sastoji od 5 aktivnih tattoo artista i mene – piercera. U Tuzli, moja baza je Tatzoo Studio. To je studio koji posluje na istoj adresi već 20 godina, i čast mi je biti dio historije alternativne scene Tuzle.
Gostovanja trenutno ne praktikujem.

4.DA lI POSJEĆUJEŠ I UČESTVUJEŠ NA KONVENCIJAMA?
-Konvencije posjećujem, super su mi, smatram da su odlična prilika za druženje i upoznavanje kolega i razmjenu iskustava i sticanje novog znanja, kao i za povezivanje sa ljudima. Na konvencijama sam upoznala kolege iz branše sa kojima sam ostvarila dugogodišnja prijateljstva, i bez konvencija vjerujem da ne bi bilo toliko prilika za viđanje, uzevši u obzir naše prebookirane rasporede. Uvijek im se radujem, i željno iščekujem povratak u “normalu”, nakon pandemije.

5. ŠTA JE SVE POTREBNO DA BI SE OSOBA BAVILA PIERCINGOM?
Kod nas nažalost ne postoje nikakve škole, niti obuke za ovu vrstu zanimanja. Ono što je potrebno da bi ušli u ovaj posao je da vam neko sa iskustvom i znanjem ustupi mjesto studiju i svoje mentorstvo. U samom startu, za ovaj posao je bitno imati puno strpljenja, jer je jako važno stvoriti dobru komunikaciju sa ljudima i steći njihovo povjerenje, za šta je potrebno puno vremena i truda.

6. KONEKCIJA SA KLIJENTIMA?
Kao što sam već spomenula, dobra komunikacija i povjerenje klijenata je ključno.To je u biti jedan od najbitnijih faktora u ovom poslu. Da bi se neko odlučio da uradi piercing baš kod vas jako je bitno da vjeruje u vašu stručnost, da ispoštuje vaše savjete, kako u odabiru nakita i pozicije piercinga, tako i savjete vezane za njegu nakon pirsanja. Ako neki od tih faktora nije ispoštovan od početka do kraja, vrlo je moguće da se pojavi neka komplikacija prilikom pirsanja ili u procesu zarastanja. Ja se naravno trudim da ispunim želje klijenata, ukoliko je to moguće. Zato je bitno da samom procesu predhodi razgovor i dogovor, jer tu klijenti objasne ono što žele , a ja im dam obrazloženje da li je taj pirsing uopće moguće odraditi tu, to jest da li je u skladu sa njihovom anatomijom i drugim faktorima, te da ukoliko nije moguće ponudim alternativu u skladu sa njihovom prvobitnom idejom.

7. ŠTA JE ZA TEBE IZAZOV U PIERCING-u?
Vječiti izazov je septum iako je to piercing koji najviše radim. Nije mi ga problem raditi, ali kao što u svakom poslu ima nešto što bi najradije odgodili ili izbjegli meni je to septum. Najviše volim raditi neobične piercinge koji nisu svakidašnji, microdermale na interesantnim mjestima, a uživam i u play piercingu.
8. KOJU OPREMU I MATERIJALE KORISTIŠ U RADU ?(objasni šta je ugradni nakit,šta su ostali standardni nakiti,igle blade ili kanile,itd)
Kad je pitanju izbor između blade igala i kanila- ja preferiram blade. Sa kanilama jako rijetko radim, skoro nikad. Što se tiče nakita, nakit s kojim radim je visoke kvalitete. Nekad je to titanijumski nakit, a nekad od medicinskog čelika. Sav nakit je naravno anatomski prilagođen onom dijelu tijela na koji se ugrađuje. Više preferiram svoj nakit za ugradnju nego nakit koji klijenti donesu iz razloga zato što samo u tom slučaju znam sta ugrađujem, a klijentima je ponuđen širok izbor različitih stilova, tako da svako može naći nešto što mu se dopada.

9. PIERCING I BODYMODIFICATION U BUDUĆNOSTI?
-Mislim, i nadam se, da će u budućnosti body modifikacije biti društveno prihvatljivije, te da će u skladu s time ljudi biti kreativniji i smjeliji sa ukrašavanjem tijela.

C/P

Hvala Mery na odgovorima.

Više o Mery i njenim pirsevima potrežite na njenom facebooku.

#piercing #merisa #jušić #šimić #mery #yu