Jura se dobro fura!

Jura se dobro fura!
Jura se dobro fura! Jura se dobro fura! Jura se dobro fura! Jura se dobro fura! Jura se dobro fura! Jura se dobro fura! Jura se dobro fura! Jura se dobro fura! Jura se dobro fura!

Razotkrivanje u devet pitanja
06.02.2021

1.PREDSTAVI SE.
Pozdrav svima. Ja sam Matej Jurakić (Jura), imam 31 godinu, rođen i odrastao u Slavonskom Brodu .
Vlasnik sam Black Heron tattoo studija u Slavonskom Brodu

2. KAD SI POČEO-LA  DA TETOVIRAŠ I ZAŠTO?
Iako sam oduvjek  volio tetovaže, zanimanje za tetoviranje kao nešto čime bi se i sam volio baviti se javilo negdje 2015.godine. Čitav život se bavim crtanjem, te volim sve oblike umjetnosti,pa sam počeo intenzivno istraživati tetoviranje,što je sve potrebno, od pribora do higijene i ostalih tehnikalija. Kako nitko nije bio voljan pružiti bilo kakav savjet ili pomoć morao sam ići težim putem, te na kojekakvim forumima i videima čitati i gledati sve što se moglo pronaći na tu temu, tako da sam u svemu što znam samouk bez neke formalne obuke u tattoo studiju. Nakon otprilike godinu dana mučenja odlučio sam se žrtvovati svoje noge i nakon umjetnih i svinjskih koža napraviti prvu pravu tetovažu ,naravno da je to ispalo loše,ali  malo po malo, prijatelj po prijatelj i to je prešlo iz nekakvog hobija u posao, te sam krajem 2019.godine otvorio svoj studio za tetoviranje.

3.GDJE TRENUTNO RADIŠ?
Trenutno sam vlasnik  Black Heron tattoo studija u Slavonskom Brodu. Na gostovanja još nisam išao iako je u planu nekoliko van Hrvatske, ali zbog trenutne situacije je sve stavljeno na čekanje.

4.DA lI POSJEĆUJEŠ I UČESTVUJEŠ NA KONVENCIJAMA?
Kako se profesionalno bavim tetoviranjem tek malo više od  godinu dana, i kako je gotovo paralelno počela pandemija sve konvencije su otkazane tako da nisam sudjelovao niti na jednoj iako je u planu za početak bila Rijeka i Zagreb. Jedva čekam da se situacija vrati u normalu jer smatram da su konvencije odličan način za upoznavanje drugih artista,  promidžbu svog rada, te približavanje same umjetnosti tetoviranje široj javnosti.

5. IDOLI ILI UZORI?
Puno je tu ljudi kojima se divim kao umjetnicima, te se svaki dan pojavi netko novi tko te oduševi nekim radom. Ali ako bi trebao nekoga izdvojiti to je za mene Jak Connolly i Thomas Carli jarlier, lista bi bila poduža pa sam se zadržao na njima jer mi se stilom tetoviranja ističu od ostalih.

6. KONEKCIJA SA KLIJENTIMA?
Mislim da je konekcija sa klijentima jednako važna kao i samo tetoviranje. Prije svega klijenti nisu platno ili papir i koliko god je svaka tetovaža naš rad u konačnici klijent je taj koji nosi naš rad na sebi i treba poštovati njegove želje. Za mene je jako važan sam dogovor jer klijenti su večinom ograničeni na googlanje tetovaža i  dolaze sa nekom slikom tetovaže, na nama je da objasnimo klijentima da nismo printeri i da ne volimo kopirati tuđi rad i trud , te napraviti dizajn koji bi bio nekakva sredina klijentovih i naših želja.
U zadnje vrijeme puno više biram što ću tetovirati, ne sam motiv nego stil, jer radim black and gray realizam i iako sam prije radio gotovo sve mišljenja sam da se treba držati određenog stila i razvijati se u tom smjeru, ima nas dovoljno da klijent može birati umjetnika po stilu koji radi a ne po tome jer je jedini u gradu .

7. ŠTA JE ZA TEBE DOBRA TETOVAŽA ?
Za mene je dobra tetovaža ona koja će s vremenom dobro izgledati. Za dobru tetovažu je bitno sve od samog dizajna do pozicioniranja na tijelo,te samog tetoviranja.  Kod radova drugih umjetnika prije svega gledam kreativnost samog dizajna, naravno i tehničku izvedbu ali ta kreativnost u dizajniranju tetovaže je nešto čemu se najviše divim kod drugih umjetnika.

8. OPREMA ZA TETOVIRANJE?
Uh, tu mislim da imam problem jer previše pratim svaku novu stvar koja se pojavi. Toliko je sve napredovalo u kratko vrijeme i pokušavam isprobati sve što mi je dostupno. Probao sam dosta mašina, boja, kojekakih kremica i igala i svega što ide uz to, ali zadnje vrijeme od mašina koristim Spectru Xion i Cheyenne Sol Novu, Panthera i Intenze boje i Kwadron igle. To mi je nekakav standardni setup, ali poznavajući sebe brzo će se to mijenjati ☺. Mišljenja sam da oprema ne čini umjetnika ali mu svakako olakšava posao .

9. TETOVIRANJE U BUDUĆNOSTI?
U budućnosti  može samo napredovati. Sve je više tattoo artista svakog dana što je po meni dobra stvar jer te gura da svaki dan radiš sve više i dokazuješ se. Tetoviranje definitivno nije trend jer predugo postoji da bi to nazvali trendom, možda postoje neki stilovi koji dolaze i prolaze ali samo tetoviranje ne. Definitivno mislim da će doći puno novih stilova i to je dobro jer je to jedini način da scena napreduje, u protivnom još uvijek bi tetovirali tribal zmajeve i JNA tetovaže ☺

C/P

Hvala Juri na odgovorima.

Više o Juri potražite na njegovom facebook profilu.