Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob!

Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob!
Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob! Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob! Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob! Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob! Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob! Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob! Flash back na ljeto s legendom p.s. Happy Birthday Bob!

Tattoo Info
07.11.2022

Legenda black and grey-a, Bob Tyrrell slavi svoj jubilarni 60ti rođendan, a uskoro i 25 godina svoje bogate karijere. Uslijed njegovog burnog rasporeda koji je žongliranje između svirki, koncerata i tetoviranja, uspijeli smo ga „ukrasti“ na par dana ovoga ljeta.

Sve je krenulo 2013te, kad upoznajem Bobija na jednom od njegovih seminara u Torontu, a dvije godine nakon toga uslijedilo je krštenje tintom u Las Vegasu. Tim krštenjem krenulo je divno prijateljstvo i moje putovanje kroz 8 zemalja kako bi završili taj divan rukav. Ovog ljeta bio je stacioniran u Grazu, a mom mozgu bilo jasno da se time moramo vidjeti. Osim toga,  pinky swear-o je u Rumunjskoj, za svoj 58.rođendan, na legendarnoj Bucharest tattoo konvenciji, da planira jednoga dana doći u Hrvatsku. Tako da smo mu u kratkom vremenskom razdoblju uspijeli organizirati mali tour de Hrvatska, ali to nije nikakvo iznenađenje, pošto s Bobom je uglavnom sve uvijek u zadnji čas (kao i moje pisanje… J)  U obilasku Zagreba nam se pridružio i Dean iz Laibach Ink-a, koji nije krio svoje oduševljenje upoznavanjem legende. Uz kupanje na obali, dvorce i utvrde, vrhunac njegovog dolaska bilo je tetoviranje, naravno.  Ovaj put ON se našao pod iglom i vjerujte da mojem oduševljenju i uzbuđenju nije bilo kraja.  Iako u potpunosti prekriven, uvijek će naći mjesto za malu suvenir tetovažu, kako bi obilježio posebne trenutke i osobe.  

Sa bendom About Kings, Maria Barth-a bio je na svojoj prvoj europskoj turneji kao predgrupa Andreasa Gabalier-a. Turneja je obuhvatila nekoliko gradova Njemačke, Švicarske i Austrije (ja mu se pridružujem na zadnjem koncertu u Kitzbuhel-u, na kojem nam niti cijelodnevna kiša nije mogla pokvariti raspoloženje.) Za Boba je to bilo ispunjenje dječačkog sna, jer se njegova glazbena povijest proteže od 14te godine, kada je krenuo sa sviranjem i maštao o tome da postane rock zvijezda. U ranim dvadesetima svirao je u različitim metal i rock bendovima. Bob je hodajuća rock and roll enciklopedija. Ne postoji koncert na kojem nije bio , ili rock časopis koji nije u njegovoj kolekciji, a i zidove mu krase razne gitare koje oduzimaju dah. Osim toga Detroit Rock City je njegov dom. Samim time, poziv Maria Barth-a da se priključi bendu prošle godine, došao je kao točka na i. Mario Barth bio je među prvima koji ga je poticao da krene s tetoviranjem i pružao mu apprenticeship ,i zato mu hvala. Udaljenost Detroit- Florida, gdje je Mario tada imao studio, bila je nespojiva s obiteljskim obavezama.

Kod Boba se oduvijek znalo da u njemu čući umjetnik. Prije je počeo crtati nego hodati, a u tome uvelike pomaže i činjenica da mu je tata bio profesionalni umjetnik, koji i dan danas stvara prava umjetnička dijela. U tridesetima je odlučio da se stvarno želi tetovirat, ali u doba flash motiva, ne pronalazi ono što mu se sviđa, pa je i prvi pokušaj tetoviranja maskote Eddia neslavno završio . Nesreća za njega, ali sreća za nas- Bob se navukao na tetoviranje. U jednom od tattoo magazina saznaje za kralja horora- Paul Booth-a i istog trena odlučuje da je on onaj pravi. Booth mu je radio prvu „pravu“ tetovažu ( full back i odma nakon, full sleeve ljeve ruke), a u kratkom razmaku priključuje se i Mario Barth sa desnim sleevom, što ga je u potpunosti  potaknulo da ponovno krene s crtanjem. Započinje svoj apprenticeship u Enternal Tattoos Studiu u Detroitu pod vodstvom Tom Renshaw-a. Za Bob-a on je i dalje naljbolji b&g portret umjetnik, koji mu je bio glavna odskočna daska u karijeri. Ubrzo nakon toga započinje putovati i osvajati nagrade diljem svijeta. Niti sam nije siguran koliko nagrada je točno osvojio. Među najdražima su mu nagrade s konvencija koje je organizirao Paul Booth, još uvijek njegov najdraži tattoo majstor.

Tetoviranje i rock and roll za njega idu ruku pod ruku. Smatra da su oboje bili izraz bunta 60tih,70tih i 80tih godina. U današnje vrijeme tetoviranje možda i nije više toliko izraz bunta, štoviše veći je bunt ako si ne tetovirani muzičar u metal bendu. No činjenica da se sve više glazbenika tetovira dovelo ga je do prilike da može tetovirat svoje heroje, kako on kaže. Među njima našli su se Kerry King, Garz Holt, Scott Ian, Frank Hannon, Mike Portnoy, Kid Rock…. S nekima od njih je dijelio i stage kao gost na svirkama i turnejama, a njegovi radovi vidljivi su i na nekim od albuma.

Bob je osoba koju je nemoguće ne zavoljeti, vedrim duhom i sto postotnom predanošću poslu, oduševljava uvijek iznova. Njegov rad, bilo da se radi o olovci i papiru, ili tetovažama, doveden je do savršenstva , čime se i ubraja među najbolje tetovirače svijeta. Kao što je i Ryan Smith u uvodu njegove knjige rekao ; …“In an industry often fueled by ego, we are lucky to have him…”    

Dolazak u Hrvatsku, definitivno nije posljednji, planiramo gostovanje u Jenny tattoo, kao i seminar u organizaciji Udruge profesionalnih tetovirača i pirsera, pa definitivno pratite naše stranice za novosti .

 

Martina Pavelić , Jenny tattoo