Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King!

Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King!
Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King! Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King! Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King! Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King! Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King! Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King! Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King! Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King! Dame i gospodo Kristijan Kralj – King! Long live the King!

Razotkrivanje u devet pitanja
22.04.2020

PREDSTAVI SE.
Moje ime je Kristijan Kralj, al većini sam poznatiji kao KiNG. Imam 30 godina, tetoviranjem se profesionalno bavim zadnjih sedam, kad sam i otvorio KiNG Tattoo Studio u Hrvatskom Zagorju, točnije u Zaboku.

 

KAD SI POČEO TETOVIRATI I ZAŠTO?
Od kad znam za sebe, crtao sam i slikao po svemu što mi je došlo pod ruku. Obožavao sam igrati se s različitim podlogama, kombinirati razne tehnike i istraživati mogućnosti prenošenja vizije na podlogu. Koža je bila ultimativni izazov jer je “živa” i ne trpi pogreške. Platno je živa osoba sa stavom, pričom i očekivanjima te su samim time ulozi veliki.

 

GDJE TRENUTNO RADIŠ?
Baza mi je moj studio u Zaboku, iako, kad bi se sve zbrojilo i oduzelo, tamo provodim najmanje vremena. Rado se odazivam na pozive kolega na gostovanja tako da većinu vremena provodim van Hrvatske, kao i na konvencijama. Jedna od velikih prednosti ovog posla je zajednica artista i mogućnost da ostavljamo svoj trag širom svijeta. Proputovao sam cijeli svijet, od Crne Gore, Bosne, Italije, Malte, Njemačke, Švicarske, Ukraine do Japana, Amerike i Kanade u koju se često rado vraćam. Klijenti koje tetoviram na gostovanjima su puno fleksibilniji što se tice umjetničke slobode i dizajna. Ciljano odabiru artista od kojeg žele dobiti “signature design“, pa uvijek imam odriješene ruke kod izvedbe same tetovaže što me uvijek jako motivira.

 

KONVENCIJE?
Konvencije su uvelike korisne, kako za same sudionike, tako i za posjetitelje/klijente. One su prilika za artiste da upoznaju druge kolege, čak i idole, spoje se sa sponzorima, dobe uvid u najnovije trendove kako tehnika tako i same opreme, boja i ostalog materijala. S druge strane, sami posjetitelji mogu iz prve ruke vidjeti cijeli postupak tetoviranja, od pripreme do realizacije, upoznati se sa različitim stilovima, „osjetiti“ artista koji ih zanima, te u konačnici na licu mjesta dobiti željenu tetovažu, često i po prihvatljivijim cijenama no inače. U svakom slučaju, konvencije su višestruko korisne i za samu zajednicu jer se otvaranjem prema javnosti ruše stereotipi i predrasude koje se vezuju uz tattoo scenu.

 

IDOLI I UZORI?
Najveći uzor mi je definitivno Ukrajinac Dmitriy Samohin, po meni kralj realizma. Jedan od njegovih radova me ustvari potaknuo da se i sam odvažim uzeti iglu u ruke. Kao dijete bajkera, oduvijek sam bio okružen tetovažama, ali kad sam vidio njegove radove, umjetnost kakvu sam do tad viđao samo na zidovima odnosno slikarskim djelima, ostao sam bez riječi. U meni se probudila želja da jednog dana postanem jednako tako dobar. I dan danas me njegovi radovi jednako motiviraju i tjeraju da učim, usvajam nove tehnike, trudim se i rastem. Prošle mi se godine ostvarila jedna od najvećih želja, imao sam priliku učiti neposredno od samog Majstora. Danas imamo mnoge izvrsne majstore realizma, posebice ruske škole koju najviše volim, ali Samohin mi je i dalje broj 1.

 

KONEKCIJA S KLIJENTIMA?
Meni kao klijentu je od iznimne važnosti vibra artista kojem se dajem u ruke i tetoviranje doživljavam kao intimno i emotivno iskustvo. To me dodatno motivira da se, kad sam ja onaj koji drži mašinicu, zaista posvetim svakom klijentu. Ljudi se tetoviraju iz različitih razloga. Neki emotivno biraju motiv pa tako tetoviraju uspomene na trenutke koji su ih obilježili, osobe, ljubimce, događaje, dok drugi tetovaže doživljavaju kao svojevrsni modni dodatak, odraz stila, karaktera, osobnosti ili uvjerenja. Kako svi znaju da preferiram realizam, uglavnom mi se javljaju klijenti s takvim idejama i to me iznimno veseli. Finalni dizajn ovisi o dosta faktora, od karaktera klijenta, priče “iza tetovaže”, same emocije. Pričam priču kako ju ja vidim, igrajući se odabirom boja, sjena i kontura, možda pokojeg neuobičajenog detalja.

 

ŠTO JE ZA TEBE DOBRA TETOVAŽA?
Uživam u proučavanju različitih stilova. Veseli me vidjeti kako se kolege igraju s motivima, bio to old school, neotraditional, lettering ili realizam. Najbitnija mi je kvaliteta i postojanost izrade, sam zarast, da koža nije oštećena te kako je boja „upakirana“. Nije od presudne važnosti, ali volim vidjeti unikatni dizajn.

 

OPREMA ZA TETOVIRANJE?
Moram priznati da sam tehnološki freak i obožavam eksperimentirati i isprobavati novu opremu tako da mogu reći da slijedim trendove ali ne trendova radi nego prvenstveno radi znatiželje. Nema mi većeg veselja nego primiti u ruke novu mašinicu i istraživati promjenu težine, nježnosti/grubosti, jačinu uboda, efikasnost pakiranja boje. Kako globalno tržište iz godine u godinu donosi nove modele automobila, mobitela i drugih uređaja, tako i tattoo svijet kroz razvoj tehnologije neprestano usavršava boje, igle i mašine mameći nas novotarijama. Tako se sad zabavljam otkrivajući mogućnosti bežične mašine, koja mi je aktualna zanimacija.

 

TETOVIRANJE U BUDUĆNOSTI?
Napredna tehnologija unijela je i napredak i u svijetu tetoviranja. Tehnike su se razgranale, oprema je sofisticiranija i preciznija i automatski su motivi postali zahtjevniji. Sve je više izvrsnih artista, samim time je konkurencija puno veća, što nas tjera da budemo bolji i probijamo vlastite granice. Artisti inovatori teže ostavljanju osobnog pečata, odnosno, prepoznatljivosti stila spajanjem različitih tehnika i naoko nespojivih elemenata i time se prirodno kroz vrijeme stvaraju novi stilovi koji su opet inspiracija drugima. Paralelno s tim, društvo se sve više otvara prema tetovažama kao vidu osobnog statementa pa je tako sasvim normalno danas vidjeti tetovirane doktore, odvjetnike, bankare, čak i političare, što je prije bilo nezamislivo. Otvaranjem različitih društvenih slojeva prema tattoo sceni se proširuje spektar traženih motiva što isto tako neposredno djeluje na stvaranje novih stilova. U svakom slučaju, veselim se pozitivnim promjenama i još većim izazovima.

 

 

C/P

Hvala Kingu na odgovorima. 

Više o Kingu i njegovim radovima pogledajte na njegovoj Facebook stranici.